Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Játékos tudomány gyerekekkel

Játékos tudomány gyerekekkel

A tudományok megszerettetése a gyerekekkel olyan, mint egy kaland: ha az ember a megfelelő módszereket alkalmazza, akkor nemcsak hogy elérheti a célját, de az odáig vezető út is szórakoztató lesz.

Így pedig, ha játékos formában szerettetjük meg velük a tudományokat, akkor olyan alapokat rakunk le számukra, amelyek az egész életükre hatással lesznek.

Na de hogyan szerettesd meg a gyerekekkel a tudományokat?

Először is, fontos hogy játékos, szórakoztató formában adjuk át az ismereteket.

A gyerekek számára a játék és a tudás összekapcsolása a legjobb módja annak, hogy megértsék a világ működését.

Ne higgyük, hogy az olyan tantárgyakat, mint adott esetben a matematika, a fizika vagy a kémia ne tudnánk közelebb hozni hozzájuk.

 

Az alábbiakban mutatunk néhány tippet, hogyan tehetjük ezt meg.

1. Tedd a tudományt a mindennapok részévé

Olvassatok gyerekeitekkel tudományos témájú könyveket, sőt el is látogathattok különböző múzeumokba, kiállításokra. Ilyen programok például a Csodák Palotája, a Tropicarium vagy a korlátozott ideig látogatható Body Worlds kiállítás Budapesten.

Persze nem csak interaktív, hanem passzív módon is fejleszteni tudod a gyermeked látókörét, például ismeretterjesztő filmekkel, mesékkel. A rajzfilmek közül a Varázslatos Iskolabusz nevű klasszikust tudjuk kiemelni, ha pedig a gyermek nagyobb és sorozatokat néznétek, akkor ne hagyjátok ki az Állítólag… című műsort.

Tudományos készlet gyerekeknek

 

2. Legyen egy tudományos készletetek

Egy közös kis készlet még közelebb hoz titeket, és a tudomány iránti szenvedélyt. Fogjatok egy régi, használaton kívüli bőröndöt és pakoljatok bele mindent, ami szerintetek fontos lehet tudományos szempontból.

 

Például:

●       egy nagyítót,

●       műanyag csipeszt,

●       petri csészéket,

●       prizmát,

●       műanyag vonalzót (amellyel be tudod mutatni a statikus elektromosságot),

●       mérőszalagot,

●       mérőpoharat, főzőpoharat, kémcsöveket stb.,

●       hőmérőt,

●       mágneseket,

●       zseblámpát,

●       védőszemüveget,

●       és egy jegyzetfüzetet, valamint tollat a kísérletek leírásához jegyzeteléshez.

 

Tipp: a természettudományos játék készletünk rengeteg eszközt tartalmaz.

3. Játékos tudomány, tudományos játék

A tudományban a lényeg a wow-élmény. A gyermekek agya és ingerküszöbe már olyannyira fejlett és sokat látott (már sajnos kicsi korban is), hogy egyre nehezebb szülőként megugranunk a lécet.

De nem is lehetetlen.

Így ismertesd meg a gyermekkel a kémiát

Az igazán kicsiket már olyan trükkökkel is elkápráztathatjuk, mint a cukor karamellizálódása.

 

Ehhez egy evőkanálba tegyél némi kristálycukrot, majd mondd meg a gyermekednek, hogy óvatosan fogja meg a kanalat tartsa a gyertyaláng fölé. Húzzatok kesztyűt, nehogy a kanál túlságosan átforrósodjon.

Egy idő után a cukor elkezd karamellizálódni, majd végül létrejön a karamell. Magyarázd el neki, hogy a cukorból lényegében egy új édesség keletkezett a kémiai reakció során, és a cukrot már nem lehet visszacsinálni. Mindenképp meséld el neki azt is, hogy a fém kanál átvette a gyertya hőjét, így jöhetett létre a kémiai reakció.

 

Tipp: A kémiai kísérletekhez lányoknak remek választás lehet a Bio kozmetikai laboratórium kísérleti csomag

 

Hozd közelebb a fizikát

A mágnesesség bemutatásával a fizikát hozhatod közelebb a gyermekhez.

Vegyél egy kis vasreszeléket és egy mágnesrudat, majd mutasd meg, hogyan vonzza magához a vas a fémet. Két mágnesrúd segítségével pedig az azonos és az ellenkező pólusok vonzását-taszítását prezentálhatod..

Tipp: az olyan mágneses építőjátékok, mint például a Geomag segítségével a gyermekek játékosan tapasztalhatják és ismerhetik meg a vonzás törvényét. Ezenkívül a kreativitás, a strukturális gondolkodás és a geometriai érzék is elképesztő módon fejleszthető a segítségével.

 

Szerettesd meg a matekot

A matematika szintén nehéz tantárgy, főleg a humán beállítottságú gyermekeknek. Azonban itt is megtalálhatod a számításaidat és meg tudod szerettetni a kicsivel a számok világát.

 

Az egyszerűbb társasjátékokkal mint a Gazdálkodj okosan!-nal vagy a Ki nevet a végén?-nel megtaníthatod a dobókocka használatát. Ezenkívül játékos mondókákkal (“Egy: megérett a meggy…”) könnyen megismertetheted őket a számok világával.

A nagyobbakat pedig meglepheted egy abakusszal, aminek segítsétségével játékosan taníthatod meg az alapvető matematikai műveleteket.

Hogyan szerettesd meg a tanulást a gyermekkel?

 

Legyetek ti a példaképek

A gyermekek számára fontos a szerepjáték, hiszen ezen keresztül ismeri meg a világot, és később ez alapján alakul ki a kritikus gondolkodása is.

Ám mindennek az alfája és az omegája ti vagytok: a szülők.

Ha a gyermek látja, hogy titeket hidegen hagy a téma, és csak a telefonotokat nyomkodjátok vagy másra figyeltek, őt sem fogja érdekelni a tanulás és inkább a képernyőre szegeződik a figyelme.

Ha méla undorral a szádon ülsz le a gyermekkel fizikát, matekot vagy kémiát tanulni, akkor azt ő is megérzi és benne is automatikusan kialakul az ellenérzés.

Próbálj meg úgy hozzáállni, hogy a feleleveníted a berozsdásodott matek tudásodat (vagy gondolatban tegyél ide bármilyen utált tantárgyat) és béke jobbot nyújtasz neki.

A másik fontos dolog, hogy elismerjétek a gyermek sikerét, de a kudarcát is. Fogadjátok el a tényt, hogy egyes tantárgyak rosszabbul mennek neki, mások pedig jobban. Dicsérjétek, ha lelkesedik egy-egy tárgyért és jó jegyet visz haza, de ne dorgáld meg azért, mert nem ugrál az ágyon örömében például azt osztástól vagy szorzástól.